Thursday, March 27, 2008

Demam Viral

Salam,

Terima kasih suruh kaklong makan ubat dan doakan cepat. Syukurnya kaklong tak demam, cuma rasa badan demam. Periksa suhu badan, tak sampai 37 drjh pun. Tapi, memang lain macam masa tu, telan gak panadol pagi dan petang, syukur ok lepas tu.

Alia dan Asmaa pula kena demam viral dalam minggu ni. Ala demam yang keluar bintik2 merah tu, tapi bukan measles atau chicken pox. Asmaa kena dulu dan Alia berjangkit daripadanya. Syukurnya Asmaa dah kebah demamnya pagi ni. Alia masih demam lagi.


Kesian plak kat Alia, dia missed nak join sukan Taskinya esok (JUmaat), walhal dah siap beli kasut sekolah tu. Tak de rezeki la Alia. Tahun depan ek, insyaAllah.


Oh ya, Ahad lepas, Aiman bawa pulang 2 hadiah sukan sekolah. Pasukan dia dpt tpt k 3 dlm 2 acara. Seronok tengok dia happy dengan hadiahnya tu. Husna pula tak de rezeki nak rangkul apa2 hadiah.

Oklah, tak de apa nak laporkan ni. Hajat hati nak masukkan gambar2 masa sukan sekolah anak2 ari tu, nantilah. Tak de mood ni. Letih pun ya. Mengantuk menunggu orang antar gas tak datang2.

hmm..entri boring ari ni. Nak citer pasal isu politik terkini pun mood tak de. Wassalam

Monday, March 24, 2008

Monday Blues

Salam,

- puan blog kena monday blues

-badan rasa demam

Friday, March 21, 2008

Cuti Maulud Nabi

salam,

Pagi ni kaklong tak ke kampus. Minggu depan la pergi.

Kaklong terfikir, agaknya kalau tak de sambutan maulud Nabi ni, agak2nya ada tak orang ingat tarikh kelahiran bersejarah Rasulullah kita ni? Orang2 yang rajin tengok kalendar hijrah dan tau kisah sejarah Islam, memang taulah tarikh lahir Rasulullah bila, insyaAllah. Tapi yang tak pernah tau kisah sejarah Islam tu, camner ya?

oklah, semalam kami tak kemana2 belah siangnya, duduk rumah aje. Tapi malam tadi kami ke pasaraya cari sikit barang dapur. Makan kat luar siap2.

Eh, lupa nak cakap kat Husna, yang semalam birthday dia yang ke 9 ikut kalendar Hijrah. Sama ngan tarikh kelahiran Rasulullah.


Kat bawah ni pulak saja nak kongsi aktiviti Asmaa dan Alia. Perlu diingatkan, aktiviti budak kenit dua orang ni berlangsung pada salah satu hari dalam minggu lepas waktu 3 orang anak kaklong yang lain tu duduk di rumah mertua.

Waktu: 1 pagi lebih (nak masuk tidur dah masa tu)

Lokasi: Bilik Tidur

*maaf gambar nampak gelap pula bila dah masuk dlm blog ni*

video

oh ya Azwa, Asmaa belum merangkak tapi dah suka angkat punggung tinggi2. Sitilina, x de nampak pun gigi Asmaa mula nak tumbuh, tapi rasanya dia tengah peringkat gatal gusi :).

Citer politik lagi sikit...rasanya berita2 politik sekarang ni lebih mendebarkan. MB Terengganu lum tau lagikan. Ada pulak yang letak jawatan dalam kabinet Pak Lah..ada pulak yang dah tak sesuai dilantik semula dalam kabinet..sabor ajelah.

Tuesday, March 18, 2008

Kecoh...

Salam semua...

Hari ni kaklong masih tak ke perpustakaan. Asmaa nampak beransur sihat sejak petang semalam, tapi kaklong nak bagi dia rehat lagi kat rumah dan esok ke nurseri, InsyaAllah. Betui la agaknya dia demam nak beralih bulan kot :). Hujung bulan ni masuk 6 bulan. Terima kasih mendoakan Asmaa kembali sihat.

Hmm..kecoh betul pagi ni anak2 nak ke sekolah. Aiman sejak semalam tak jumpa songkoknya. Mana dia salah letak, tak taulah. Kaklong cuba cari pun tak jumpa. Sian gak kat dia. Tapi memang nak kena cari lagi. Huda pulak, entah kenapa sejak awal pagi sensitip. Waktu mandi menangis, sampai hilang sabor kaklong dibuatnya. Katanya sakit, bila tanya apa yang sakit, dia tunjuk lengannya. Tapi tak de apa2 pulak kesan gigitan ke apa. Sib baik Alia sporting time mandi ni, ok aje, biasanya dia yang lebih kerenahnya. Husna pula sibuk ngan t-shirt sukannya. Kaklong suruh cari sampai jumpa. Bukannya tak de ada. Ha, jumpa gak dalam almari dia. Pastu, Aiman datang mengadu baju sekolah dia tak de pulak. Aikk..rasanya ada 4 helai dah bergosok lagi dalam almari tu. Rupanya dia salah letak, dah dua helai dia keluarkan daripada almari, dua2 salah letak. Sabor ajelah. Sudahnya jumpa jugak. Aman kejap.

Pastu dah nak pergi sekolah, tak semena2 Huda berebut nak bawa botol air abgnya..Sampai menangis melalak lalak. Ya Allah..geram betul. Ayahnya duk sabar2 pun hilang sabar jadinya. Memang kaklong tak bagi Aiman mengalah, suruh aje Aiman bawa botol airnya tu. Botol air Huda ada, tapi dia tak mo bawak. Dia berkenan ngan botol air mineral water abgnya gak..Kaklong pesan kat Husna suruh beli air mineral water, supaya esok Huda boleh bawa botol air tu.Tak nak pulak si Huda. Akhirnya Huda mengalah dalam tangisan. Mana taknya, ayahnya cakap kalau tak berhenti menangis, tak yah ke sekolah. Dia masuk dalam kereta aje minta susu pulak. Ayoyo..dah nak pergi ni. Eiii..geram geram. Yang si Alia pula, ayahnya dah hidupkan enjin, tiba2 dia perasan kaklong tak bersiap. Dah menangis tak mo ke sekolah. Nak ikut ummi katanya. Ya Tuhan...memang kaklong bertegas suruh dia pergi gak. Dia masih tak mo bergerak daripada muka pintu. Kaklong basuh botol susu Huda dan masukkan air teh. Dah siap tu, dukung Alia masukkan dia dalam kereta. Sempat lagi tu berebut tempat duduk ngan kakak Hudanya yang baru nak 'cool'. Dia nak duduk tengah, tempat feveret dia. Cembeng balik menangis. Dah..kaklong malas nak layan. Terus tutup pintu kereta.

Dan bila suasana kembali aman? Bila ayahnya pandu kereta keluor drp laman rumah..fuhhhh lega.....Tak taula apa citer pulak depa tu on the way ke sekolah.

Psst..nak gosip pasal politik plak. Sian ler pulak tgk ex MB Perlis tu. Tak pelah, takat itu aje Allah izinkan dia jadi MB. Allah nak suruh dia rest la tu. Biarlah orang lain pula yang jalankan tugas. Mana tau ada rezeki lebih baik drp jawatan MB ni. Kalau kita buat kerja kerana ALlah tu, insyaAllah, apa2 hal yang berlaku, terutama perkara yg mendukacitakan hati, kita akan belajar rasa redha dan akan fikirkan hikmah disebaliknya.

Monday, March 17, 2008

Persekolahan bermula

Salam semua,

Anda semua sihat ? Harapnya sihat2 belaka.

Hari ni sesi persekolahan bermula. Hajat di hati kaklong nak ke perpustakaan asalnya terpaksa ditangguhkan sebab Asmaa mula demam Sabtu tengahari lepas. Pagi ni masih hangat lagi badannya. Boleh aje nak hantar ke nurseri, tapi fikirkan badannya hangat lain macam, biarlah kaklong sendiri monitor. Dia pun merengek semacam time hangat sangat badannya. Hari pertama aje suhu dia tu 39 darjah! Kalau kat nurseri tu, susah kakak pengasuh nak fokus pada dia sorang, baby dan kanak2 lain ramai. Harap2nya esok dia sihat betul, bolehla dihantar ke nurseri dan bolehlah kaklong ke kampus.

ok...itu saja ceritanya. Macam tergantung la pulak. Tak pelah..ni nak buat syarat aje untuk entri baru :).

Terima kasih daun keladi, kalau sudi datang ler lagi :)

Friday, March 14, 2008

Beg hitam tinggal

Salam,

Sakan nampaknya kaklong update blog minggu ni :).

Start minggu depan tak de ruang waktu camni dah.

Apapun nak ucapkan tahniah pada anak kak Sya, Aiman dapat 10A dlm SPM. Dapat rasa camner perasaaan Kak Sya yang happy teramat sangat apatah lagi dia sorang aje memikul tanggungjawab memelihara dan mendidik semua anaknya. Hilang sikit lelah rasanya. Moga langkah Aiman terus cemerlang ya. Buat semua anak2 yang cemerlang dalam SPM, terutama adik yang dapat 20A1 tu, teruskan kecemerlangan anda. kaklong suka bila dia cakap, dia bukan nak pecah rekod dlm SPM ni, tapi sebab dia mmg nak belajar untuk diri sendiri. Bagus..bagus.. Tak dilupa pada adik2 OKU yang cemerlang dalam SPM..kuat usaha mereka nak berjaya macam kawan2 lain yang sempurna anggota.

Ok, citer kaklong pulak. Macam yang kaklong bagitau pada Rabu lepas, semalam kaklong p perpustakaan. Pastu tengahari p LRT Putra Ampang Park sebab ada orang pesan nak beli phyto fiber. Syukur kami berdua sama2 tiba tepat waktu. Urusan jual beli pun tak lebih 10 min. Tiba2 ada plak org tepon dr Indonesia nak order phyto. Terus call suami minta dia periksa email pesanan hamba Allah tu. Yang lucu tu, ramai ingat produk ni kami yang punya, walhal kami cuma antara stokis bergerak saja. Mungkin sebab website tu la. Yelah, atas inisiatif suami yang wat website tu. Ok ok, sambung aktiviti kaklong seterusnya.

Lepas cakap ngan suami, kaklong dpt keizinan dia nak ke KLCC. Nak masuk kedai buku besor, ala..cik Kuni tu. Ni first time kaklong masuk situ. Meroyan den tengok buku2 tu, tp window shopping aje dulu, tak capai walau sebuah pun. sabar....Pastu jenguk cik Ise*** pulak. cuci mata gaklah, nak tgk barang baby. tp sayang tak banyak pilihan. Cancel nak beli yang dihajati.

Pas tu balik kampus semula. Hujan pula ditengah jalan. Tak pe, menyejukkan suasana. Masuk perpustakaan, amik pesanan fotokopi. Hmm..terbang kat RM 50 gak duit fotokopi ni. Yang senang hati sikit tu, boleh claim nanti kalau permohonan peruntukan pascasiswazah yang kaklong apply aritu diluluskan. minta lulus la. Nape tak pinjam aje? Tak boleh. Sebab kaklong external member perpustakaan tu. Kalau nak pinjam, satu buku kosnya RM 150 !!! Tapi akan dipulangkan semula duit tu bila dipulangkan semula. Hmm..tak yahlah, baik fotokopi. Bukan satu dua buku nak pakai, banyak. Kopak dibuek eii kalau pinjam, biarpun boleh dpt duit tu balik.

Lepas asar, kaklong dan suami pergi rumah mak nak amik Asmaa dan Alia. P.Ngah kaklong dah ada rupanya. Dia ni abg mak. Datang nak amik mak bawak ke rumah dia. Sabtu ni P.Ngah terima menantu. Kaklong memang tak dapat dtg awal, ada kelas sampai petang. Mungkin 5 ptg kot baru tiba rumah P.Ngah..sah2 den dtg sebagai tetamu :).

Mak keluar dulu. Kami keluar kemudian. Suami ada pegang kunci rumah mak. Ingatkan nak balik rumah terus, tapi dpt pesanan phyto pula dr Bukit Jalil. Jadinya dah lewat petang masa tu, kami putuskan keluar jam 8 malam. Sian kat suami, penat sgt dia tu. Tapi sebab dah alang2 keluar rumah, terus ajelah. Kami tak biasa kat area Bukit Jalil ni, memang sukar cari kondominium pembeli ni. Duk masuk sana, pusing situ, masuk sini, pusing balik. Akhirnya sampai.

Nak jadi cerita, suami duk keluarkan barang2 drp tempat letak kereta tu, dia letakkan satu beg hitamnya kat tepi jalan. Dan dia tak sedar dia terlupa nak masukkan balik beg tu. Masa kereta kami dah nak sampai Gombak, baru melepasi Taman Melawati, dapat satu panggilan. La..baru tau beg tu tertinggal. orang Melayu jumpa beg tu. Dia dpt call suami sebab ada kad nama suami dlm beg tu. La hai..nak patah balik suami tak larat dah, sebab dah jauh sangat tinggalkan Bkt. Jalil tu. Dia pun penat sangat2 dah.

Syukur lelaki tu nak membantu, dia offer nak letakkan beg tu kat pondok jaga kondominium yg pembeli phyto tu tinggal. Tak apalah, suami pun setuju walaupun asalnya suami nak minta dia tolong pegangkan dulu, hari ni barulah ambil. Tp sebab lelaki tu cdgkan camtu, suami ikut ajelah. Tapi hati kaklong pulak bimbang. Dahlah tugas jaga tu ikut shift, sejauhmana keselamatan beg hitam tu terjaga? walaupun tak de benda2 penting macam duit ke, tapi ada dokumen2 berkaitan ngan produk phyto ni. Terus kaklong mohon dlm hati, "Ya ALlah, Engkau Maha Penyayang. Kau peliharalah beg tu, letakkan ia dipegang oleh orang2 yang amanah". Apalagi usaha masa tukan? Doa ajelah.

Tak sampai 10 minit, lelaki tadi telefon suami balik, bagitau yang pengawal kondo tu tak mo terima amanah tu. Leganya kaklong dengar. Dan lelaki tu bersetuju ngan saranan suami utk pegang beg tu dulu hingga suami kaklong datang mengambilnya. Moga dialah orang yang amanah tu amin.

Panjang citer ni. Boring orang baca. Tak pelah, cukup sampai minggu depan kot :).

p.s. Harapnya majlis angkat sumpah kt perak tu dah boleh dilaksanakan. Perkara2 camni orang duk perhati, kalau drp awal nampak tak sepakat, mudah jadi tohmahan.

p.s. Banyak kesalahan tatabahasa. ampunkan saya.

Terima kasih daun keladi. Jika sudi, datanglah lagi..

Wednesday, March 12, 2008

Bermalas-malasan

Salam semua,

Malasnya la dalam dua tiga hari ni. Mentang2 la cuti sekolah. Anak2, 3 org kat kg. suami, lagilah menjadi2 malas tu. Nak buat itu ini rasanya slow betul bergerak. Hmm..bilalah malas-malasan ni nak berakhir. Tak pe, esok nak keluar p perpustakaan dah. So, pulun malas hari ni :). Jangan..jangan..malas itu sifat syaitan huhuhu.

Seronok pulak rasanya tgk perkembangan politik negara kita lepas PRU 12 ni. Paling ketara, kalau tgk temuramah ngan pimpinan2 BN dalam tv tu, nada suara depa dah mula berubah. Nampak sifat rendah diri tu mula ada. Siap pesan lagi kat pemimpin baru kat 5 negeri tu supaya buat kerja dengan baik. Bagus..baguslah. Jadi pemimpin ni kena ada sifat rendah diri. Baru orang sayang. Betullah agaknya, nak kena kalah sekali, baru nampak rumput tu kalernya apa, kalau tak, jalan tu mendongak ke langit aje... Yang menang lagi tu, dan yang baru menang, kena ingat dan didik sifat rendah diri ni dalam diri..confirm menten orang sayang. Allah lagilah sayang.

Apapun k.long tabiklah kat ex YB Lembah Pantai, hari pengumuman keputusan tu dia masih mampu tersenyum dan bercakap dengan wartawan walaupun kita tau sedihnya hati dia yang teramat kerana kalah pada lawan yang masih hijau dlm politik. Mcm tulah nampak pro. Ex MB Penang pun sama, masih mampu tersenyum dan bertenang.

Hmm..apapun kaklong duk menanti ni sapalah yang bakal jadi menteri jaga tol, menteri jaga harga minyak dan menteri jaga harga barang. Harap2nya YB2 yg bakal terpilih tu, kena hati2 dlm bab2 nak naikkan rege benda2 ni, kalau tak nanti nahas kena cantas dlm pilihanraya akan datang. Jangan main2 ngan rakyat sekarang..la la la la...

Monday, March 10, 2008

PRU 12: TARBIAH ATAU HUKUMAN?

Salam,

Siapa sangka ya? Tak sangka langsung. Tak jangka langsung. Penangan PRU 12 kali ni sungguh luar biasa.

Hasrat nak nafikan majoriti 2/3 asalnya terus dapat 5 negeri. Sapa nak sangka BN akan jadi pembangkang di 5 negeri!

Ia tarbiah (didikan) atau hukuman? Kaklong anggap ia satu tarbiah (didikan) dan hukuman dari ALlah. Kenapa? Bila kita berkuasa, kita ada kekuatan jentera, duit banyak, media massa dan elektronik di bawah kawalan kita, kita boleh jadi lupa diri, dan timbul satu sifat keangkuhan. Bila angkuh menguasai diri, kita fikir kita boleh kuasai semua. Tapi kita lupa, ada kuasa lagi tinggi drp kita. Iaitu Allah. Dialah yang menguasai pemerintahan langit dan bumi. Maka, segala sesuatu itu berlaku dengan kehendak dan keizinanNya. Pendek kata, ALlah tak izinkan BN menang kali ini.

BN kena muhasabah diri balik. Apa yang tak kena sampai jadi macam ni? Kaklong ni bukan reti bab2 politik, tapi, stakat pemerhatian kaklong, pemimpin2 BN ni dah sampai tahap angkuh. Cakap besar, terutama yang beragama Islam tu. Bila dekat2 pilihanranya hari tu, nak muntah baca akhbar2 utama negara. Eksyennya perangai depa masyaAllah. Jgn lupa kita ada Tuhan. Semua benda dalam dunia ni, wlwpun sebesar zarah dalam pemerhatian dan pengetahuan Allah (surah Yunus: 61). Dia tak pernah mengantuk atau terlelap. Maha suci Dia drp sifat2 lemah itu. Bila kita jadi angkuh, manusia keliling kita menyampah, apatah lagi Allah. Tu yang Allah tunjukkan sekali kekuasaan Dia, tak de sapa boleh menghalang...

Lagi satu, pemimpin2 politik ni khususnya beragama Islam kena fikir, aku nak jadi wakil rakyat kerana apa? Nak kumpul harta untuk sendiri dan keluarga, atau nak kejar pangkat atau memang betul2 nak jadi pemimpin untuk memikul amanah Allah dalam menjaga rakyat? Kalau nak kumpul harta untuk diri sendiri dan tak mahu menggunakannya utk jalan Allah, ingatlah amaran Allah ni;

"orang-orang yg menyimpan emas dan perak dan tidak menafkahkannya pada jalan Allah, maka beritahukanlah kepada mereka (bahawa mereka akan mendapt) seksa yang pedih, pada hari dipanaskan emas perak itu dalam neraka Jahannam, lalu dibakar dengannya dahi mereka, lambung dan punggung mereka (lalu dikatakan) kepada mereka: "Inilah harta bendamu yang kamu simpan utk dirimu sendiri, maka rasakanlah mereka sekarang (akibat dri) apa yang kamu simpan itu" -
al Taubah: 34 & 35

Bila dah sampai tahap kumpul harta utk diri sendiri tu, tu yang sanggup main rasuah. Terima rasuah tu tok sah katalahkan. Tu belum lagi bagi rasuah sbb nak pastikan jawatan yang dipegang sentiasa dalam tangan. Inilah fitnah dunia...berhati2lah wahai para pemimpin dunia.

Kepada yang menang, khususnya pembangkang yang dpt 5 negeri ni, jangan suka sangat, jgn lalai. Ini pun ujian utk anda. Menang ujian, kalah lagilah ujian. Mohonlah sentiasa padaNya agar memberikan petunjuk utk anda jadi pemimpin yg amanah. Ingat, bukan takat solat, puasa aje yg ditanya Allah nanti. Tugas kita kat dunia ni pun kena tanya. Hmm..sapa kata politik bukan sbhgn drp agama? sapa kata ekonomi bukan sbghn drp agama? pendek kata semua urusan manusia di dunia ini akan ditanya di akhirat kelak.

oklah. takleh nak tulis panjang lebar lagi ni. Rasa macam tak best aje menulis ni. oklah, Asmaa nakkan perhatian. kaklong duduk rumah hari ni. hanya alia dan asmaa kat rmh. yg lain tinggal rumah mbahnya.

Cerita kaklong dan keluarga

SALAM,

Apa khabar semua? Harap sihat hendaknya. Kaklong sekeluarga sihat seadanya, alhamdulillah. Asmaa dah 5 bulan tau. Dah pandai menjulur ke depan, buat pusingan 360 darjah. Pendek kata, pandai merayap. Pandai mengutip pun satu. Pandai menumpahkan air dalam cawan (ni kes letak cawan berisi air dekat dengan dia la ni.). Mulut pun dah banyak bising. Pandai protes, oh..tapi tak lah sampai jadi mcm PRU 12 ni. Very very big swing huh..

Baru hari ni berkesempatan nak buat entri. Keadaan dan masa tak mengizinkan. Baru-baru ni Satu hari dalam minggu lepas, kaklong terserempak dengan adik blogger, Inqilaab, kat luar lib. kampus, itulah pertanyaan pertama dia napa kaklong lama tak update blog. Inqilaab, akak suka tgk keadaan awak sekarang; bertambah ceria dan sihat ! Kekalkan.

1 Mac lepas, kaklong ada kelas. Masa time rehat tu, kaklong dan beberapa rakan sekelas makan kat cafe, tiba2 datang sorang lagi. Belum sempat dia duduk kat meja tu, soalan dia, "akak..akak ada blog ya?" errkkkkk...terkjut kaklong. Merah jap rasa muka tu. Alamak..kantoi den. Camno dia tahu ni? "Ala..napalah tanya depan kawan ni2," lebih kurang jawapan kaklong. Dia terkejut, ingatkan kaklong ada bagitau kawan2 sekelas yang kaklong ada blog. Memanglah tidak. Elok2 kengkawan baru ni tak tau kaklong ada blog, dah tau. Seganlah. Memang sungguh segan rasanya. Tak pe, kaklong tak marah pun kat dia.

Kaklong tanyalah mana dia tau, rupanya dia kawan sorang blogger tu, la..kawan si alBazrah rupanya. Dia pun rajin masuk blog al Bazrah dan surf blog bloggers lain dlm blog alBazrah tu. Bila dia masuk blog kaklong dia kata, dia dah syak kaklong orangnya. Dia kata, gaya kaklong bercakap kat luar dengan stail penulisan kaklong ni mcm sama aje ngan kaklong. Tu yang dia tanya tu. Kaklong ni masih tak confirmkan lagi betul ke idak itu kaklong. Bila dia cakap nickname blogger tu, "kaklong syikin"..heheeh, sah sahlah kaklong tu. takkan nak menipu kot. Yang entah apa2 tu, kaklong boleh reaksi spontan menyorok muka belakang tudung kawan yang duduk kat sebelah.Sabor ajelah. Reaksi terkejut kata orang. Bila fikir balik, hmm...mcm budak2 aje kaklong ni. Kengkawan lain yang baru tau tu, tanya gak blog pasal apa, kaklong cakap citer pasal family aje... Ada sorang tu cakap nak cari blog kaklong ni, tak taulah dah jumpa ke belum :).

Kisah anak-anak yang lain pula. Utk prestasi pelajaran Husna dan Aiman, dalam test 1 ni. Alamdulillah, Husna dapat no. 1 dan Aiman no. 7. Punyalah risau, yelah, maknya belajar, ayahnya pula sibuk bekerja dan belajar juga, mana nak fokus kat anak2 sangat. Kaklong balik rumah pula sibuk ngan kerja2 rumah dan hal ehwal anak2 yang 5 orang ni. Nak duduk study ngan depa macam dulu2 tak dapat sangat. Tapi syukurlah doa kaklong makbul. Cuma time nak exam tu, memang bingitlah telinga depa dengar kaklong pot pet pot pet pasal exam ni.hmm..tulah dia kalau dah jadi mak, memang confirm ada lesen membebel..huhuhu.

Alia pula, aduh..memang dia ratu air matalah. Dah masuk bulan mac ni, masih lagi menangis kalau nak ditinggalkan di taski. tapi kejap ajelah. Tu yang kaklong malas nak hantar dia sampai depan muka pintu taski tu, dia nak kaklong gak yang hantar, bukan ayahnya. Syukurlah cikgu2 Taski dia memang jenis penyayang, bolehlah pujuk dia. Bila kaklong tanya kat rumah nape masih suka menangis, dia jawab ngan pelat2nya tu, nak ikut ummi. Pernah tak dia tak menangis? Pernah, tapi rasanya tak sampai 5 kali dia tak menangis bila kaklong nak tinggalkan dia.

Lagi satu, kaklong baru tau daripada cikgu Taski, yang ALia ni kalau diajar mengaji masa kat taski, suaranya tak keluar, cuma nampak mulutnya kumat kamit aje. Jadi cikgunya ingat Alia ni pendiam, hinggalah bila dia terdengar Alia menjerit melaungkan nama abangnya yang datang mengambil setiap kali habis kelas, baru dia tau Alia ni bersuara nyaring. Kat rumah, tok sah cakaplah, suara dialah paling nyaring, nada suaranya tinggi memanjang,sampai tahap bingit. Kalau menyanyi lagu2 yang diajar kat Taski tu, aduh...

Huda pula, cik mek ni menten ok. Balik rumah suka ajar kaklong menyanyi lagu2 yang dia dapat kat taski tu. Siap kena tengok dia perform camner. Kena paksa pula tu..sabor ajelah.